среда, 08. јул 2009.

Uvod, po drugi put...

Na predlog/zahtev nekoliko čitalaca ovog bloga malo sam izmenio plan pisanja, pa ću ubaciti ovaj post koji će se baviti nekim uopštenim stvarima: šta su stensili, njihova istorija, ko su najpoznatiji umetnici, neki korisni linkovi i drugo što može biti interesantno ljudima koje interesuje ova tema (nažalost možda bude malo dosadno onima koji već više znaju o ovoj umetnosti). Sledeći post će definitivno biti posvećen beogradskim umetnicima!


Dakle, stensili su grafiti iscrtani pomoću šablona. Sve je počelo kasnih šezdesetih, kada su Evropom, ali i u drugim delovima sveta pokrenuti brojni studentski protesti. Jedan od brzih i jednostavnih načina ispisivanja parola i oslikavanja simbola studentskih pokreta i protesta je bio šablon odnosno stensil. To je bilo naročito prisutno u Parizu, pa se smatra da su moderni stensili upravo i nastali u tom gradu. O nastanku stensila, kako u svetu tako i kod nas, kao i razmišljanjima naših najboljih umetnica/ka stensilima kod nas obavezno pogledajte film Jasmine Tešanović: http://vimeo.com/1698115?pg=embed&sec=1698115


Neki od najpoznatijih stensil i street-art umetnika na svetu su: francuski umetnik Blek le Rat; Britanac Banksy, Francuz Jef aerosol, američki umetnici John Fekner i Shepard Fairey; i umetnik koji radi svuda po svetu Above (ali uglavnom radi grafite). Ono što je bitno reći je da Blek Le Rat (http://blekmyvibe.free.fr/) dolazi ovog meseca u Beograd!!! Naime, u okviru BELEF-a (http://www.belef.org/) Blek Le Rat će održati radionicu 28-29. jula. Inače Vizuelni Program ovogodišnjeg BELEF-a ima jako puno interesantnih stvari vezanih za street-art.

Takođe, spomenuti Above je radio u Beogradu i to možete videti ovde: http://www.youtube.com/watch?v=38ZX0t-grrY&feature=related


Pored stensila postoje i drugi slični oblici street-arta, a pre svega nalepnice, posteri i kolaži. Neki umetnici preferiraju da rade sa ovim tehnikama jer im omogućavaju da bolje pripreme svoja dela i onda ih samo zalepe na površinu koju su ranije izabrali. Takođe, ove vrste street art- a su na neki način „prihvatljivije“ za vlasnike zidova :o) Čak i u našem gradu ima može da se naleti na neki ulični poster i kolaž, mada nisu tako česti. Ovde je slika jednog interesantnog kolaža (i prilično velikih dimenzija) iz Brankove ulice:


A evo i jednog jednostavnog primera stikera iz Njujorka:

I Lisabona:

Takođe i drugi umetnici koriste javne površine za izlaganje svojih radova, što se može ubrojati u street art. Tako je u Beogradu prošle godine organizovan, po meni jako zanimljiv: 50. Oktobarski (u)lični salon - umetnik prolaznik, umetnica prolaznica – sekundarne umetničke prakse (u organizaciji: Produkcijska kuća Neka, hvala, ne treba mi ništa i Nepoznata umetnička grupa), što će se, nadam se, ponoviti i ove godine. Tada je sedam umetnika izložilo svoje radove odštampane na posterima tako što su bili zalepljeni po raznim zidovima, izlozima, banderama i trafo stanicama na Vračaru.

Нема коментара:

Постави коментар